Το καλάθι μου

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}
ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2022
26/10/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2022

Η χρονιά θεωρείται φυσιολογικής οψίμισης, με ευδιάκριτα τα παράθυρα ιδανικής ωρίμανσης της κάθε ποικιλίας. Ωστόσο, συγκριτικά με την περσινή εσοδεία, κρίνεται ξεκάθαρα ως όψιμη κατά 8-12 μέρες, ανάλογα με το κατά τόπους ανάγλυφο και την ηλικία του αμπελοτεμαχίου.

 

Ο φυσιολογικός χειμώνας, με διαρκείς χαμηλές θερμοκρασίες και ήπιας έντασης, υψηλές βροχοπτώσεις έως μέσα Φεβρουαρίου καθόρισαν την κανονική έκπτυξη των οφθαλμών και τη σταδιακή βλαστική ανάπτυξη μέχρι τα 10 cm μήκος. Προς την ίδια κατεύθυνση, φυσιολογικής ανάπτυξης των ταξιανθιών χωρίς φαινόμενα επιτάχυνσης προς την ανθοφορία, συνηγόρησαν αυτή τη φορά και οι ολιγοήμεροι Νοτιάδες ήπιας έντασης, που συνήθως επικρατούν για πολλές ημέρες στη Νησιωτική Ελλάδα στα μέσα προς τέλη Άνοιξης. Το ήπιο καλοκαίρι, με απουσία μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών άνω των 35 °C ( Μ.Ο. ημερήσιας θερμοκρασίας κυμάνθηκε από 30-31,5 °C), σφράγισε τη φυσιολογική είσοδο της κάθε ποικιλίας στη φάση ωρίμανσης.

 

            

 

Στην Κω, ο μήνας του Αυγούστου παρέμεινε στο ίδιο μοτίβο καιρού, με ήπιες θερμοκρασίες και χωρίς βροχοπτώσεις. Μόνο άξιο αναφοράς είναι το γεγονός της περιορισμένης ηλιοφάνειας για το 5ήμερο που ακολούθησε την 21 Αυγούστου. Η επίπτωση αυτού κρίνεται ευεργετική για τις ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι, Grenache, Syrah γιατί επέφερε μία αργή και σταδιακή πορεία προς την ιδανική ωριμότητα των εν λόγω ποικιλιών.

 

    

 

Στη  Ρόδο, μετά τις 21 Αυγούστου σημειώθηκε ένα 5ήμερο πολύ υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας (άνω του 90%), με υψηλής έντασης και πολλών χιλιοστών ύψους βροχοπτώσεων για 48 ώρες. Το ευτυχές γεγονός που βοήθησε στην αποφυγή ολοκληρωτικής υποβάθμισης της ποιότητας των σταφυλιών ήταν οι Βοριάδες άνεμοι, εντάσεως 5 μποφόρ, που έπνεαν για αρκετές ημέρες μετά τις βροχοπτώσεις.

 

        

 

Ανάλογα με την ηλικία του αμπελώνα, παρατηρήθηκε αύξηση 25-40% της παραγωγής συγκριτικά με τα περσινά πολύ χαμηλά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, έχοντας υλοποιήσει χειμερινό κλάδεμα κανονικής αυστηρότητας, οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν από 0,8-1,5 tn/στρ., ανάλογα με τη φυσιολογία του τσαμπιού της κάθε ποικιλίας και τη ζωηρότητα του εκάστοτε αμπελώνα. Τα φορτία κρίθηκαν φυσιολογικά και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε θέμα πράσινου τρύγου ώστε να ευνοηθεί η διαδικασία ωρίμανσης.

 

Πολύ καλή ποιότητα πρώτης ύλης που αποδίδεται στις εξαιρετικές ισορροπίες φορτίου και φυλλικής επιφάνειας των αμπελοτεμαχίων, καθώς και στο ήπιο θερμοκρασιακά 3μηνο Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου.

 

     

 

Η χρονιά δεν στιγματίστηκε από κάποιες ακραίες κλιματολογικές συνθήκες όπως συνέβη το 2021. Οι διάφορες βαθμίδες ποιότητας εξαρτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη συστηματική  αντιμετώπιση της Ευδεμίδας. Για ακόμη μία χρονιά λοιπόν, ο αμπελουργός πρωταγωνίστησε. Η χρονιά απαιτούσε συνεχή κι επίμονη παρουσία στο αμπέλι, είτε για ορθή φυτοπροστασία είτε για την τήρηση των ενδεδειγμένων καλλιεργητικών τεχνικών.

 

Εκτιμούμε ότι όλες οι ποικιλίες είχαν στη διάθεσή τους τα κλιματολογικά δεδομένα για να αναδείξουν τους τυπικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες τους.
Αναμένονται κρασιά με πολύ καλή αρμονία μεταξύ αλκοολικού βαθμού και οξύτητας, καθώς και υψηλής έντασης αρωματικά προφίλ.

 

      

 

Επιπλέον, τα ερυθρά κρασιά δείχνουν ότι δεν θα φέρουν τη συνηθισμένη πλέον φαινολική συμπύκνωση και το «ζεστό» χαρακτήρα της Μεσογειακής λεκάνης. Τουναντίον, θα χαρακτηρίζονται από  φινέτσα, κομψότητα και θα επιδείξουν αντοχή στον χρόνο.