Το καλάθι μου

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}

Στα πέντε χιλιάδες χρόνια ιστορίας της, η Κως έχει φιλοξενήσει όλους τους σημαντικούς πολιτισμούς της Αρχαίας Ελλάδας, της Δυτικής και της Ανατολικής Μεσογείου. Σε ολόκληρο το νησί, είναι έντονα τα σημάδια από τη μυθολογική εποχή του Ηρακλή και τους Ελληνιστικούς χρόνους του Ασκληπιείου, την περίοδο της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, των Σταυροφόρων και Ενετών κατακτητών, της Οθωμανικής κυριαρχίας και της Ιταλοκρατίας.

Φιλόξενη παραμένει η Κως μέχρι και σήμερα. Οι απέραντες παραλίες, οι ποδηλατάδες, οι αποδράσεις στο βουνό, τα γραφικά χωριά και τα γαλανόλευκα εκκλησάκια στα πιο απόκρημνα μέρη προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Όμως η Κως, εκτός από ανθρώπους, υποδέχεται και δεκάδες είδη άγριας ζωής που βρίσκουν καταφύγιο στον Υδροβιότοπο Ψαλιδίου, στην Αλυκή Τιγκάκι, στο όρος Δίκαιος και αλλού.

Αυτοί ωστόσο που ενσαρκώνουν τη φιλοξενία της Κω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στο νησί είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι, που διατηρούν και μοιράζονται με τους επισκέπτες τις τοπικές παραδόσεις και την τοπική γαστρονομία. Παρά το γεγονός ότι η Κως είναι ένας κοσμοπολίτικος προορισμός, η γαστρονομική της ταυτότητα παραμένει αναλλοίωτη και ξεχωριστή. Πολλές από τις τοπικές συνταγές ετοιμάζονται στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, όπως το πλιγούρι - αλεσμένο σιτάρι που μαγειρεύεται με χοιρινό κρέας - , τα πιτταρίδια - λαζάνια που βράζουν σε ζωμό κρέατος - και τα γιαπράκια - ντολμαδάκια.

Μοναδικό είναι το κρασοτύρι της Κω ή τυρί της πόσας, κατσικίσιο τυρί που ωριμάζει σε κόκκινο κρασί, στο οποίο οφείλει το χαρακτηριστικό βαθύ του χρώμα και την πικάντικη γεύση του. Διάσημο είναι το γλυκό ντοματάκι, από την ποικιλία μακρόστενης ντομάτας λαϊνάτη ή pomodoro, όπως και τα τηγανιτά τυροπιτάκια με μυζήθρα, «κατιμέρια», που σερβίρονται με μέλι και κανέλα. Ιδιαίτερη θέση στην τοπική γαστρονομία κατέχουν επίσης το ελαιόλαδο, το θυμαρίσιο μέλι, το παραδοσιακό ποτό κανελάδα, το ούζο και τα κρασιά.

KΩΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ